Jump to content
  • Join our community

    Sign-up for free and join our friendly community to chat and share all things R/C!

Lipo dead?


Recommended Posts

Hi all,

 

Trying to charge / balance my 2s lipo batteries and getting the following error…

 

Battery check. Over Voltage.

 

I haven’t used the batteries for 2 years. I thought I put them in storage mode but maybe didn’t.

 

Do I have a couple of dead lipos?

 

If so, can anyone suggest a good replacement please? Nothing too expensive.

 

Thanks in advance.

AD22BB95-952B-4C5E-AC32-BE1412E75A3A.jpeg

Link to comment
Share on other sites

over voltage usually comes in when uve set the wrong cell size too buddy or wrong mah  is it defo on 2s (7.4v-8.4v) 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Bajadre said:

over voltage usually comes in when uve set the wrong cell size too buddy or wrong mah  is it defo on 2s (7.4v-8.4v) 


it is yeah, iv checked and checked the settings on the overlander and defo correct.

 

also just totally drained the batteries. Still the same 😞

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, vinniejones said:

i have had this where it wouldnt charge saying over voltage and it was the balance lead that wasnt connecting properly


Ah ok, I really hope it’s this! What can I check? Try? Please.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, vinniejones said:

well if you had another balance charger or a balance adaptor lead


is it worth me buying a new charger rather than new batteries?

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, noddy_2121 said:


I haven’t but I shall try 

have a look on youtube as that helped me out when i had a problem with one of my lipos. i just cant fully remember the details. i think when you put it on nicd charge mode, you dont use the balance lead.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, noddy_2121 said:


mmmm seems to be doing something 😊

 

 

B295DD42-F545-4429-94FB-89E928265EEF.jpeg

thats great!

another thing that i did too is charge it above 3v each cell then put it back to lipo charge.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
32 minutes ago, froggy8 said:

oh you need to charge it at 0.1a


and how long should I leave it? Until it says charged? Then charge again on Lipo?

 

FE7B1BE5-4A2A-4D01-BBF6-C1BDB91EF583.jpeg

Edited by noddy_2121
Link to comment
Share on other sites

Re read the cell voltage as you just need to get them >3.0V per cell, otherwise most lipo chargers wont start charging.  I suspect the battery isnt in good condition if its reading <3v per cell after 2 years storage.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, locky said:

Re read the cell voltage as you just need to get them >3.0V per cell, otherwise most lipo chargers wont start charging.  I suspect the battery isnt in good condition if its reading <3v per cell after 2 years storage.


It now seems to be charging on the 2s lipo setting… after using the NiCd setting to get the cells above 3v.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...